Een verhelderende uitleg van wethouder Jan Martin van Rees en accountant Linda de Vries over het strategisch en programmatisch sturen op gemeentelijk vastgoed, waaronder de gebouwen voor onderwijs, sport, buurt en cultuur.
“Het is bij kapitaalgoederen belangrijk dat je aan de voorkant nadenkt wat er allemaal kan gebeuren en hoe je dat gaat beheersen”, vertelt Jan Martin van Rees, wethouder in Almelo tijdens een Bouwstenen-webinar aan zo’n 125 professionals op het gebied van vastgoed en financiën. “Daarom zijn we in 2019 in Almelo aan de slag gegaan met een paragraaf kapitaalgoederen.”
Slim omgaan met geld
Jan Martin: “Door die paragraaf weten we precies welke doelen we met dit vastgoed nastreven. Dit leidt tot een strategisch plan, wat weer wordt vertaald naar beheersplannen en dan naar jaarplannen waarin staat wat we in welk jaar willen gaan doen. Door die meer planmatige manier van werken zijn we meer gaan nadenken of we alles wel op de slimme manier doen en konden we slimmer omgaan met ons geld.”
Ook scholen meenemen
“Traditioneel rapporteren we in de paragraaf kapitaalgoederen alleen over gebouwen die we zelf in beheer hebben. Onderwijshuisvesting zit hier niet in, maar daar wil ik wel naartoe werken omdat hier ook kapitaal in zit”, verduidelijkt hij. En zo is het. Gemeenten zijn economisch eigenaar van de gebouwen en de afspraken in het integraal huisvestingsplan onderwijshuisvesting (IHP) zullen ook ergens in de gemeentebegroting moeten landen.
Inzicht over de programma’s heen
Linda de Vries: “De programma’s in de gemeentebegroting zijn vrij in te delen. De paragraaf kapitaalgoederen vormt de brug tussen de begroting en de jaarrekening en geeft goed inzicht over de programma’s heen.” Ze geeft veel tips in het webinar, bijvoorbeeld hoe in de paragraaf om te gaan met gebouwen voor onderwijs en vluchtelingenopvang en wat te doen met sportvelden en schoolpleinen.
Vervangingsopgave in beeld
Ook licht ze toe hoe in de paragraaf kapitaalgoederen goed zicht kan worden gegeven op de vervangingsopgave en de realisatie van de duurzaamheidsdoelen, ook als nog niet alle gegevens beschikbaar zijn. Door het opnemen van referentiewaarden kunnen gemeenten laten zien wat er financieel nodig is om de forse doelstellingen te halen.
Het webinar is de tweede uit een serie van vier. De eerste ging over het professionaliseren van de vastgoedorganisatie waarbij de handreiking paragraaf kapitaalgoederen als stip op de horizon diende. De komende twee webinars gaan over het sturen op energiegebruik en sturen op middelen.
Ook meedoen?Meld je aan voor de volgende webinars over
|
Image
![]() |
Meer informatie
- Handreiking: paragraaf kapitaalgoederen gemeentelijke gebouwen (Bouwstenen, november 2024)
- Bericht: Meer zicht op gemeentelijk vastgoed
- Webinar: Professionaliseren van de vastgoedorganisatie (Bouwstenen, februari 2025)
- Bericht: Haarlemmermeer wint prijs
- Webinfo: Begroten en verantwoorden