LinkedInYouTubeTwitter

Scripties 2019

How public real estate sets the stage towards a sustainable future
Nienke Hakenberg
Juli 2019
'How public real estate sets the stage towards a sustainable future: A research into the facts, possibilities, and challenges of sustainable real estate strategies for municipalities in the Netherlands.'

Samenvatting

In haar afstudeeronderzoek in het kader van haar master 'Architecture and the Built Environment' aan de TU-Delft onderzoekt Nieke Hakenberg welke strategieën en ‘tools’ gemeenten tot hun beschikking hebben om te komen tot een energieneutrale vastgoedportefeuille in 2050.

 

Uit de conclusie blijkt dat er niet één perfecte routekaart bestaat. De strategie van gemeenten moet in balans zijn met drie onderdelen: de politieke ambities, het financieel beleid en de wensen van de eindgebruikers. 

 

Facility Management in de Schoolbanken
Annelinde van Bemmel
Juni 2019
'De toegevoegde waarde van Facility Management in het basisonderwijs'

 

Samenvatting

Personeel in het basisonderwijs ervaart een hoge werkdruk en er is een tekort aan leerkrachten. Ook is er te weinig geld beschikbaar voor het onderwijs, laat staan voor de facilitaire dienstverlening (FM). FM wordt gezien als en kostenpost, maar kan van belang zijn voor de prestaties en motivatie van de leerkracht. In hoeverre FM van belang is voor de leerkracht onderzoekt Annelinde van Bemmel in haar scriptie. 

 

Uit de resultaten en de conclusie blijkt dat leerkrachten het belangrijk vinden dat er een prettige werkomgeving wordt gecrëerd. Dit heeft invloed op de tevrenheid, beleving en de binding en het aantrekken van nieuw personeel. Hierbij zijn o.a. binnenklimaat, klaslokaalcondities en ICT-faciliteiten van belang.