LinkedInYouTubeTwitter

Samen investeren in duurzaamheid

Tijs CuppenAmersfoort verduurzaamt haar gebouwen. De gemeente kiest ervoor de investeringskosten deels door te berekenen aan de huurder aan de hand van de besparing op de energierekening, vertelt Tijs Cuppen, adviseur verduurzaming bij de gemeente. 

Drie opties onderzocht

Tijs: “Niet elke gemeente maakt dezelfde keuze als Amersfoort. Om de keuze te maken hebben we drie varianten onderzocht:

  1. de huurder investeert zelf (mee)
  2. de gemeente investeert en verrekend dat in de kostprijshuur.
  3. de gemeente investeert en er vindt een verrekening plaats op basis van de lagere energierekening."

Optie met profijt voor iedereen

Tijs: “Wij hebben gekozen voor variant 3, waarbij zowel de huurder als de verhuurder profijt hebben: 25% van de gerealiseerde besparing is voor de huurder. Ze gaan er altijd op vooruit. De overige 75% komt ten goede aan de gemeente om een deel van de investeringskosten te dekken.” 

 

Diverse andere gemeenten, waaronder Tilburg, Haarlemmermeer en 's-Hertogenbosch, doen het ook op deze manier. De procentuele verdeling tussen de huurder en de gemeente ligt meestal in de orde van 25-75% of 20-80%.

Besparing lastig te bepalen

De gemeente ‘s Hertogenbosch was een van de eerste gemeenten die de investering op deze wijze verrekend. Petra Heesterbeek, afdelingshoofd Maatschappelijk Vastgoed: "We lopen nu wel tegen een paar problemen aan. Er is te weinig vastgelegd en aan huurders te weinig uitleg gegeven over de gebruiksaanwijzing van een gebouw om maximaal van de verduurzamingsmaatregel te kunnen profiteren. Hierdoor is het lastig te bepalen hoe groot de besparing na de verduurzaming precies is. Het gebruik van een locatie kan ook veranderen.”

Optie 2 is ook een optie

Het is ook een optie om de investering van de gemeente in de huurprijs te verrekenen, zoals de gemeente Venlo doet. Eventueel kunnen afspraken over huurgewenning worden gemaakt. De gemeente Leiden werkt niet met een kostprijshuur, maar met een markthuur. Het eventuele verschil zou voor duurzaamheidsinvesteringen gebruikt kunnen worden. In Leiden is dat niet zondermeer mogelijk. De baten worden aan de algemene middelen toegevoegd en voor investeringen is dan een nieuw besluit nodig.    

 

Kom je ook!

Op 28 november 2024 delen gemeenten, scholen en andere organisaties hun ervaring met het verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. Kom je ook? Bekijk het programma, zet de dag in je agenda en meld je aan.

Image
Yes you can petrol

Meer informatie

  • Presentatie: Verduurzaming gemeentelijke vastgoed Amersfoort (september 2024).
  • Bericht; Vaker aanvullende afspraken (Bouwstenen, mei 2020) 
  • Webinfo: Aanpak verduurzaming gemeenten

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.