Het nieuwe zorglandschap vraagt om een integrale benadering van wonen, zorg en voorzieningen. Hoe gaat dat in de vastgoedpraktijk?
Afgelopen periode zijn daar in Bouwstenenverband diverse gesprekken over gevoerd, onder andere in de werkgroep zorgvastgoed en het netwerk van chefs vastgoed. Conclusie: er zit beweging in de meer integrale benadering, bij de één wat sneller dan bij de ander, maar het is ook nog flink zoeken naar de invulling en de nieuwe verhoudingen.
Liever integraal
Hoofden van gemeentelijke vastgoedafdelingen zouden de vraagstukken rond wonen, zorg en voorzieningen het liefst integraal aanvliegen, maar gesprekken over vastgoed zijn nu nog vaak op basis van incidenten en concrete vragen vanuit de zorg. Gesprekken over de nieuwe vastgoedstrategie zijn lastig, onder andere omdat zorg niet in termen van vastgoed denkt en gemeenten nog veel bezig zijn geweest met zorgcontracten. Het is belangrijk om zelf het gesprek aan te gaan en de verbinding met vastgoed te leggen, elkaars taal en belangen te leren kennen, risico’s beter te kunnen inschatten en een inefficiënte voorzieningenstructuur (leegstaand vastgoed) te voorkomen, vinden zij.
Onderwerp van gesprek
Ook kan zorg en wonen actiever onderwerp van gesprek zijn bij de (lokale gesprekken) over de voorzieningenstructuur. Het voorzieningenplan gaat niet alleen over sport, cultuur, onderwijs, enz. maar ook over wonen en zorg. Waar wordt welke zorg verleend? Thuis, in kleine buurtvoorzieningen of meer centraal?
Dat is ook de insteek van wethouder Verkroost van Stichtse Vecht: “Ga bondgenootschappen aan met je partners, neem ze serieus, ga ermee in gesprek en probeer samen verder te komen. Lokaal zijn de verschillen zo groot, dat je er geen formule op los kunt laten.”
Elkaars taal en belangen leren kennen
Om elkaars taal en belangen beter te leren kennen en vinger aan de pols te houden (desinvesting in vastgoed te voorkomen), zijn de noties binnen het Bouwstenen-netwerk breder gedeeld, Onder andere in een artikel in het magazine Zorginstellingen en via artikelen samen met de VNG. Ook zijn diverse signalen afgegeven en is informatie gedeeld met het Aanjaagteam van Marnix Norder.
Meer informatie
- Lees hier het artikel 'Vastgoedbeleid: twee weten meer dan één' (Zorginstellingen, mei 2015)
- Hier het artikel 'Samenwerking met zorgkantoor kan beter', richting Aanjaagteam (Bouwstenen, april 2015)
- En hier de artikelen rond wonen-zorg, zoals ook verspreid via VNG:
- Wethouders Verkroost en Živković-Laurenta van Stichtse Vecht over hun slimme en doortastende aanpak
- Barneveldse wethouders Van Daalen en De Kruijf over transitie in plattelandsgemeenten
- Liane den Haan, ANBO over ouderenhuisvesting
- Publicatie ‘Het cement tussen wonen en zorg’ (VNG en Bouwstenen, december 2014)
- Publicatie 'Reisgids Maatschappelijke Voorzieningen' (Bouwstenen, december 2013)
- Informatiepagina over Zorgvastgoed
Bouwstenen-activiteiten
Ook meedoen met de sectorverbindende Bouwstenen-werkgroep Zorgvastgoed en Voorzieningen? Dat kan. Neem contact op met Ellen Olde Bijvank (trekker van de werkgroep, 06 - 8324 4576) of Ingrid de Moel (Bouwstenen, 06 - 5231 0845). De eerstvolgende bijeenkomst gaat over Extramuralisering in de praktijk en is op dinsdag 2 juni.