LinkedInYouTubeTwitter

Achterhaalde ruimtenorm scholen

Image
Marc van Leent

Al langer gaan er binnen het Bouwstenen-netwerk geluiden op dat het ruimtenorm voor schoolgebouwen volstrekt achterhaald is. Nieuwe vormen van onderwijs, betere isolatie, klimaatinstallaties en speciale zorg voor kinderen vragen extra ruimte. Daarbij hebben kinderen ook ruimte nodig om te bewegen en is voor klimaatadaptatie meer buitenruimte nodig.

4 m2 per kind

Om de normen met elkaar te vergelijken rekende Marc van Leent, expert op het gebied van maatschappelijk vastgoed, uit hoe de ruimtenormen uitpakken voor een gemiddelde school. "Bij een school van 220 leerlingen komt het door het ministerie van OCW vastgestelde wettelijk minimum uit op 4 m2 bruto vloeroppervlak per kind. De ruimtenorm van de VNG komt omgerekend uit op 6 m2 per kind."

Is dat veel of weinig? 

Marc: "Je zou deze onderwijsnormen kunnen vergelijken met andere huisvestingsnormen. De minimale ARBO-norm voor een werkplek is 10 m2. De praktijk in betere kantoren is meer dan 20 m2 per werkplek. Je kunt ook anders rekenen. In een gemiddeld klaslokaal van 50 m2 zitten gemiddeld 30 leerlingen. Op de buitenschoolse opvang hebben kinderen recht op een verblijfsruimte van 3,5 m2 per kind. Op een groep van 30 kinderen is dat 105 m2. Als je de minimale NEN-norm voor kantoren hanteert van 4 m2 per werkplek, exclusief kasten en dergelijke, kom je uit op 120 m2. Dat is tweemaal tot bijna tweeënhalf maal van wat nu in het onderwijs gangbaar is."

8 m2 per kind

De ruimtenorm voor het onderwijs is volstrekt achterhaald, gaven ook schoolleiders aan in gesprek met Bouwstenen tijdens een bijeenkomst van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) in februari 2022. Voor goed onderwijs is zeker 2 tot 2,5 keer meer ruimte dan nu nodig, vinden zij. Ook professionals op het gebied van onderwijshuisvesting vinden dat er voor modern en duurzaam onderwijs meer ruimte nodig is dan de huidige norm. Tijdens een gesprek op de Maatschappelijk Vastgoeddag van Bouwstenen op 8 december 2022, kwam het 'zaalgevoel' uit op 8 m2 per kind.

 

 

Meedoen?

We gaan graag ook met jou het gesprek aan over de ruimtenorm en de opgave waar we voor staan rond de grote verbouwing van schoolgebouwen in Nederland. Op 8 maart 2023 organiseren we een online bijeenkomst over dit onderwerp. Iedereen is welkom en het is gratis.

 

Los daarvan helemaal fijn als je je als partner bij Bouwstenen aansluit. Samen komen we beter vooruit. Bel voor meer informatie 033-2584337.

Doe ook mee

Meer informatie

Reacties

Inderdaad een jrappe norm, wil je het onderwijs ruimte geven doe dat dan ook in het gebouw

Eerlijk gezegd vind ik het wat makkelijk om te stellen dat de norm te krap is. Er zijn door slim te ontwerpen zeer goede voorbeelden van hoeveel onderwijsruimte je per kind wel niet kunt creëren. Je moet denken in hoeveel functionaliteit je per m2 kunt creëren in plaats van hoeveel m2 je voor elke functionaliteit nodig hebt. Ik denk dat we beter onze aandacht kunnen besteden aan het verkrijgen van de financiële middelen om de scholen te kunnen verduurzamen dan dat we ook nog eens elke school minimaal 25% vergroten in omvang.

Volslagen luchtfietserij. Pleit voor voldoende middelen voor verbetering energetische kwaliteit van en het binnenklimaat in scholen en ga meer samenwerken met andere maatschappelijke partijen om de bezettingsgraad buiten de schooltijden te verbeteren. De bezettingsgraad van scholen is nu extreem laag, terwijl er best veel mogelijkheden zijn om maatschappelijk medegebruik te bevorderen. Dat kan ook de sociale binding in de wijken versterken.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.