LinkedInYouTubeTwitter

Nieuwe regels op komst

Image
Henk Hoogland

Henk Hoogland, afdelingsmanager bij het Stadsbedrijf van de gemeente Almere zit namens Bouwstenen in de landelijke werkgroep Ubouw, waar wordt gesproken over de energietransitie. "Vooral de laatste keer kregen we veel informatie over regels die vanuit Europa en Den Haag op ons afkomen. Serieuze kost. Pfoeiiii, er staat heel wat op stapel."

 

Samen met de input vanuit het ministerie van BZK zetten we de belangrijkste ontwikkelingen voor het werkveld op een rij.

Renovatieverplichting

In april 2022 is er in de Europese Commissie het voorstel gedaan om een renovatieverplichting in te stellen; de Fit for 55. Door deze verplichting zou per jaar minimaal 3% van het vloeroppervlak van al het (maatschappelijk) vastgoed gerenoveerd moeten worden naar een nieuwbouwnorm; een energie prestatie norm.

Bezemwagen

Er zijn nieuwe wetten in de maak om deze renovatieverplichting vorm te geven en het renovatietempo te versnellen. Daarbij worden gebouwen met energielabel G in 2027 en label F in 2030, verboden. Ook wordt in Europa gedacht aan een subsidieregeling om de renovatie van het bestaande vastgoed te versnellen. Tot zover niets nieuws. Diederik Samsom vertelde al over deze bezemwagen tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag 2021.

 

Oud gebouw met nieuwbouwkwaliteit

In oktober 2022 kwam het Ministerie van BZK met een uitwerking van dit beleid. De voorgestelde aanpak bestaat uit normen, beprijzen, subsidiëren, ondersteunen en financieren. Zoals het er nu naar uitziet gaat er tot 2030 en afhankelijk van het type gebouw een renovatie standaard gelden van A++ en A+++. Dat wil zeggen dat als een gebouw wordt gerenoveerd, het advies is meteen naar deze nieuwbouw standaard te renoveren. In dat geval hoeft je tot 2050 niet meer te renoveren, behalve wanneer het gebouw nog niet van het gas af is. Bij renovatie naar nieuwbouw kwaliteit kan je denken aan na-isolatie, verwarmen met een (hybride) warmtepomp, energiezuinige verlichting, zonnepanelen en dat soort werk. Soms kan het wenselijker zijn het gebouw te slopen, al is dat uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit weer niet fijn. 

Image
Flowchart

Meer zonnedaken

Ook worden de normen uit Europa met betrekking tot de bezemwagen geïmplementeerd waardoor 15% van het vastgoed voor 2030 moet worden aangepakt en de volgende 25% voor 2034. Gebouwen met het hoogste energiegebruik moeten dus als eerste worden aangepakt. Ook wordt gekeken of de daken van maatschappelijk vastgoed benut kunnen worden voor hernieuwbare energie.

Toezicht bij portefeuille-aanpak

Net als bij de label-C verplichting voor kantoren houden gemeenten of hun omgevingsdienst toezicht op naleving van de bovengenoemde regels. Wanneer je minimaal 20 gebouwen in 2 verschillende omgevingsdiensten hebt en harder wilt lopen dan de norm, mag je meedoen (word je beloond?) met een ander soort toezicht.

 

Je moet dan in vier jaar tijd je fossiele energiegebruik met 22% reduceren (gemiddeld -5,5% per jaar) en 14% minder energie gebruiken (gemiddeld -3,5% per jaar). Als organisatie moet je hiervoor een concreet uitvoeringsplan maken en bij de omgevingsdienst inleveren. Wanneer zij akkoord gaan, kom je in aanmerking op een 'verlaagd toezichtniveau'. Als je niet voldoende vaart maakt, krijg je alsnog te maken met het reguliere toezicht.

 

 

Meepraten?

Op 8 december 2022 gaan we zowel tijdens het plenaire programma als tijdens een van de sessies in gesprek met Den Haag over de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed en het Deltaplan voor Scholen. Ook jij kunt aan dit gesprek meedoen.

Ik ben erbij

Meer informatie

  • Infopagina: Beleid, wetten en regels rond duurzaam en fris (Bouwstenen)
  • Artikel: EU-landen akkoord over verduurzamen gebouwen, maar wel wat later (Accountant.nl, 26 oktober 2022)
  • Artikel: Impact aangescherpte renovatieverplichting gebouwen van publieke instellingen (Energy.nl, 27 april 2022)

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.