LinkedInYouTubeTwitter

Kansenkaart Maastricht

De Kansenkaart is in Maastricht onderdeel van het Maastricht-LAB. Het Maastricht-LAB is in 2012 door de gemeente Maastricht opgericht om een nieuwe impuls te geven aan de stedelijke (her)ontwikkeling van Maastricht. Dit omdat de huidige structuren en instrumenten voor stedelijke opgaven niet meer voldoen aan de nieuwe werkelijkheid. De economische en demografische groei nemen af en inwoners en lokale organisaties willen steeds meer invloed uitoefenen op de ruimtelijke inrichting van de stad. Het Maastricht-LAB is het instrument van de stad waarbij deze zoektocht naar nieuwe vormen van stadsontwikkeling centraal staat.

 

Nieuwe stadsontwikkeling betekent nieuwe manieren van denken over, werken aan en organiseren van stedelijke vraagstukken van nu en morgen. Begrippen als leegstand, herbestemming, tijdelijk gebruik, geleidelijke transformatie, duurzaamheid en co-creatie staan hierbij centraal. De samenwerking met (deels) nieuwe partners en initiatiefnemers is hier een belangrijk onderdeel van. Het Maastricht-LAB experimenteert met nieuwe stadsontwikkeling aan de hand van concrete, fysieke projecten in de stad: een (leegstaand) gebouw of gebied, een park of stuk openbare ruimte. Het Maastricht-LAB is hierbij betrokken als adviseur, verbinder of partner.

 

Het Maastricht-LAB is in 2012 gestart als proeftuin voor nieuwe stadsontwikkeling, waarbij acht vraagstukken en projecten als experiment zijn opgepakt. Deze experimenten zijn destijds door de gemeente geïnitieerd. Als experimenteer- en leerruimte heeft het Maastricht-LAB de eerste twee jaar goed gefunctioneerd en hebben we meer inzicht gekregen in nieuwe werkwijzen en oplossingsrichtingen. Het Maastricht-LAB is het stadium van proeftuin echter ontgroeid. Er zit meer potentie in. Daarom is het Maastricht-LAB medio 2014 een nieuwe fase ingegaan, waarbij Maastricht aan zet is.

 

Het Maastricht-LAB gaat door als co-creatief ontwikkelplatform, waarbij vernieuwende projecten en vraagstukken worden opgepakt samen met initiatiefnemers en partners. Het Maastricht-LAB initieert dus zelf geen projecten maar werkt samen met personen en organisaties aan projecten die passen bij het thema nieuwe stadsontwikkeling. Dit betekent een meer open manier van werken dan voorheen. Het Maastricht-LAB blijft experimenteren in de stad en leren door te doen. De kennis die daarbij wordt ontwikkeld deelt het Maastricht-LAB openlijk met geïnteresseerde mensen en partijen.

 

Daarnaast heeft het Maastricht-LAB het netwerk Stadmakers Maastricht opgericht: een open netwerk waar denkers en doeners uit de stad bij elkaar komen en hun tijd, middelen en kennis inzetten voor projecten en activiteiten van het Maastricht-LAB. Zo kunnen Stadmakers gevraagd worden voor advies door de initiatiefnemers van projecten waarmee het Maastricht-LAB samenwerkt. Ook worden er regelmatig bijeenkomsten voor de Stadmakers georganiseerd.

 

Tot slot werkt het Maastricht-LAB graag samen met studenten en organiseert Maastricht-LAB regelmatig inspirerende bijeenkomsten en activiteiten, om ook het publieke debat over nieuwe stadsontwikkeling een impuls te geven. Dit doet het Maastricht-LAB samen met partners binnen en buiten Maastricht.

 

Meer informatie