LinkedInYouTubeTwitter

Lagere huur bij gebruik kerninflatie index

Image
Geld_Huur_Pixabay_1200p_petrol.png

Op basis van veel huurcontracten mogen gemeenten en andere vastgoedeigenaren de huur ieder jaar verhogen in lijn met de Consumentenprijsindex (CPI). Op basis hiervan kan de huur voor 2023 zo'n 10 tot 12% stijgen. Veel maatschappelijke organisaties kunnen dat niet opbrengen. Daarom overweegt een aantal gemeenten voor 2023 eenmalig het lagere kerninflatie percentage te gebruiken voor de verhuur van hun gebouwen.

Doorgaans in lijn met algemene kosten

De CPI geeft het prijsverloop weer van goederen en diensten die gemiddeld door alle huishoudens in Nederland worden aangeschaft, waaronder voedingsmiddelen, duurzame goederen en overheidsdiensten. Over het algemeen lopen de algemene kosten voor vastgoed in lijn met de CPI; die was de afgelopen 10 jaar 1,66%. 

Dit jaar hoge energieprijzen

Dit jaar is echt anders. Ten opzichte van vorig jaar (augustus 2021) is de index met 12% gestegen. Naar verwachting is die eind 2022 10%. Deze hoge inflatie wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de hoge energieprijzen. Door de huren met de CPI te verhogen betalen huurders langs twee wegen voor de hogere energierekening; via de energierekening en (indirect) via de hogere huur.

Compensatie via kerninflatie-index 

Het staat gemeenten en andere verhuurders vrij de huurders tegemoet te komen in de stijgende huurprijs. Dat kan via subsidie, maar ook door een lagere huurverhoging te hanteren en bijvoorbeeld gebruik te maken van de kerninflatie index. In deze index zijn producten met extreme prijsschommelingen, zoals de energiekosten, niet meegenomen. Dat dempt de huurverhoging voor 2023. Hoe hoog de kerninflatie is maakt het CBS begin december 2022 bekend.

Slim energie en ruimtegebruik

Een lagere huurprijs heeft uiteraard ook gevolgen voor de financiële positie van vastgoedeigenaren. Zo hebben zij de huurinkomsten nodig om het onderhoud van de panden te kunnen betalen en duurzaamheidsinvesteringen te kunnen doen. De prijs daarvan stijgt ook. Rede te meer om goed naar het energiegebruik en het toekomstig gebruik van ruimte te kijken. Kan het slimmer? En met een financieel impuls vanuit het Rijk (grote pot) kan het ook sneller.     

 

 

Meedoen? Dat kan.

Deel ook de insteek en aanpak van jouw organisatie met het brede werkveld via onderstaande reactie-knop of mail naar nieuws@bouwstenen.nl.

 

Ga versneld aan de slag met het verduurzamen van het vastgoed en spoor je politieke vrienden aan hier extra vaart mee te mogen maken.  

 

En ben je verantwoordelijk voor de gemeentelijke vastgoedportefeuille, sluit je dan aan bij Bouwstenen en denk mee op:

Yes you can petrol

Meer informatie

  • Notitie: Indexering huurcontracten vastgoedbedrijf (september 2022)
  • Bericht: Forse huurverhoging op komst (Bouwstenen, 19 mei 2022)
  • Infopagina: Energie en inflatie
  • Ontwikkelwerk: Deltaplan Scholen

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.