LinkedInYouTubeTwitter

Inspreken op wetswijziging

Image
Wetswijziging

Als het aan minister Wiersma ligt, kunnen we onze schoolgebouwen binnenkort doelmatiger aanpakken. Begin april 2023 heeft hij daartoe een wetswijziging ter consultatie ingebracht. Iedereen kan tot 1 mei 2023 reageren.

Lange aanloop

Al in 2016 kwamen de PO-Raad, VO-raad en de VNG met een gezamenlijk huisvestingsvoorstel voor het onderwijs. Dat voorstel volgde op zijn beurt op een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer, waaruit bleek dat het huidige stelsel niet leidt tot samenwerking tussen gemeenten en scholen. Dat is ingewikkeld, want zij dragen gezamenlijk zorg voor onze schoolgebouwen. Aanpassing is dus geboden, concludeerde het IBO Onderwijshuisvesting ook al. 

Plannen, investeren en renoveren

Na jarenlang gepolder ligt er nu een wetswijziging waarmee het ministerie een meer doelmatige aanpak van de onderwijshuisvesting hoopt te bereiken. De belangrijkste aanpassingen in die wet zijn als volgt:

  1. er komt een verplichting voor het vaststellen van een integraal huisvestingplan (IHP) voor gemeenten en een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor schoolbesturen;
  2. renovatie wordt een voorziening in de huisvesting waarvoor de gemeente verantwoordelijk is;
  3. het investeringsverbod in het primair onderwijs wordt opgeheven;
  4. er komt een zorgplicht voor het schoolbestuur voor een gezond binnenklimaat.

Inspraak verzamelen

Ook vanuit Bouwstenen hebben we gereageerd. Onze reactie hebben we afgestemd met de netwerken onderwijs (gemeenten en scholen), beleid & vastgoed, chefs, vastgoedmanagement en de ontwikkelgroep ‘samen met de markt’. We delen de signalen die we binnenkrijgen ook met de VNG en de sectorraden: zij hebben langer de tijd om te reageren. 

 

 

Meedoen?

Spreek in en fijn als u de reactie openbaar zet of naar ons toestuurt via nieuws@bouwstenen.nl (met als onderwerp ‘mag gedeeld’ of ‘vertrouwelijk’).

Meer informatie

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.