Achtergrondinformatie
Onderzoek
- Blind Spots - Onderbelichte vormen van leegstand in Noord-Brabant (BrabantAdvies, november 2018).
- Transformeren kun je leren (Provincie Overijssel, januari 2016). Brochure met voorbeelden van getransformeerde panden.
- Plan van aanpak transformatie kantoren tot huisvesting statushouders; Een onderzoek naar de mogelijkheden om kantoorgebouwen te transformeren in woonruimte (Twynstra Gudde, oktober 2015).
- Rapport 'Vooronderzoek transformaties op de woningmarkt '; geeft inzicht in de ontwikkeling van de woningvoorraad en de transformaties van panden met een niet-woonfunctie (CBS, i.o.v. Ministerie BZK, oktober, 2015).
- Rapportage transformatie zorgvastgoed naar woningen (Platform 31 en het Expertteam Transformatie: Ministerie BZK, Bouwstenen en VNG, juni 2015).
- De Noordvleugel van de Randstad naar woongebied; rapport over kansen en belemmeringen door gemeente Utrecht, o.b.v. ministerie BZK, provincies Noord-Holland en Utrecht, Stadsregio Amsterdam, gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Utrecht (mei 2015).
- Slim transformeren (DSP-groep in opdracht van het ministerie van BZK, december 2014). Woningbouwcorporaties en (kantoor) transformatie naar sociale huur. Met 8 cases van succesvolle transformaties van o.a. onderwijsgebouwen, verpleeghuis en politiebureau.
- Factsheet 'Transformatie en woningcorporaties van het Expertteam (kantoor)Transformatie'; over hoe wonincorporaties vastgoed slim kunnen transformeren (Rijksdient Ondernemend Nederland, december 2014).
- Making projects; en wat heeft dat nou opgeleverd? (Ministerie van Milieu en Infrastructuur, november 2014) Een tweede ronde onderzoek aan grote nationale projecten.
- Duurzame oplossing voor toenemende woningvraag in Gelderland (Bouwstenen, juni 2014). Berekening waaruit blijkt dat meer dan 15% van de nieuwe woningbehoefte van Gelderland in leegstaand (maatschappelijk) vastgoed gerealiseerd kan worden.
- Rekenvoorbeeld alternatieve invulling leegstand (Hevo, juni 2014)
- Financiële puzzel bij herbestemming, 25 herbestemmingsprojecten financieel vergeleken (Nationaal Programma Herbestemming, januari 2014); een onderzoek naar de financiële haalbaarheid en het behaalde rendement van de herbestemming van monumenten.
- Herbestemde schoolgebouwen (gemeente Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam, juni 2013); uitgebreide studie naar hergebruik van (oude) schoolgebouwen in Amsterdam. Zie ook het artikel 100 hergebruikte scholen (Bouwstenen voor Sociaal, juli 2013). Scholen van vóór 1940 kunnen heel lang mee, blijkt uit Amsterdams onderzoek. Ze worden nu vaak gebruikt voor culturele activiteiten, als woning of door bedrijven. Bert Runhaar licht het onderzoek toe.
- Week van het lege gebouw (VOER, juni 2013); een verslag van de Week van het lege gebouw waarin 70 studenten van verschillende studies in interdisciplinaire teams een week samenwerken om een nieuwe bestemming te bedenken voor het voormalige Europol-gebouw (Den Haag) van het Rijk. In het verslag wordt zowel het proces als de uitkomsten kort besproken.
- Wat kost de renovatie van 40 jaar oude scholen? (LinkedIn, april 2012); gemeenten reageren uit eigen ervaring op de vraag wat de renovatie van een oude school kost.
- De grote schoolverbouwing (Lay-out, april 2012); studie naar schooltransformaties in het basisonderwijs. Lees hier de samenvatting.
- Zorg en herbestemming, een goede combinatie (Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, november 2011); belangrijkste conclusies uit drie onderzoeken naar herbestemming van vastgoed in de zorg.
- Het Tweede Begin, meer doen met bestaand vastgoed in de zorg (Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, januari 2011); een studie naar de mogelijkheden voor herontwikkeling in de zorgsector.
- De Oude Kaart van Nederland: leegstand en herbestemming; Onderzoek naar de kennis van en het beleid over leegstand en herbestemming (Atelier Rijksbouwmeester, 2008).
Artikelen
- Arbeidsmigranten, kansen voor leegstand (Bouwstenen januari 2014)
- Complete generatie schoolgebouwen dreigt te verdwijnen (Onderwijsblad, oktober 2012); artikel over de renovatie van scholen uit de jaren '60.
- Ruimte voor onderwijs en opvang (Bouwstenen, november 2011); artikel over de transformatie van schoolgebouwen aan de hand van twee voorbeelden en onderzoeken.
- Vizier op leegstand (Nationaal Programma Herbestemming, oktober 2011); biedt handvatten om de leegstand in beeld te brengen aan de hand van verschillende methoden.
- Herbestemming in de toekomst (H-team, september 2011); Verschillende interviews met wetenschappers, onderzoekers en praktijkmensen over de veranderde samenleving en hun behoefte, en welke gevolgen dat heeft voor het vraagstuk leegstand en herbestemming.
- Transformatie als oplossing voor leegstand (Richard Fikse, Theo van der Voordt en Sjoerd Bijleveld, Technische Universiteit Delft, juni 2008) Ondanks de aantrekkende markt staan nog steeds veel kantoorgebouwen leef. Een deel ervan is kansloos voor hergebruik als kantoor. Ombouwen nar nieuwe functies kan een oplossing zijn. Dit artikel bespreekt voor- en nadelen, belicht het standpunt van een aantal ontwikkelaars en presenteert een afwegingsmodel om met behulp van bestaande checklisten en andere tools tot een onderbouwd besluit te komen; wel of niet transformeren.
Meer informatie
- Informatiepagina over kerken & kloosters