LinkedInYouTubeTwitter

2307 Verduurzaming, opvang en rompslomp

Image
Landgoed Blom

Op 4 juli komen we met een groep bij elkaar bij Landgoed Blom in Amersfoort. We praten over drie onderwerpen:

Verduurzaming

De stand van zaken in de verschillende gemeenten blijkt nogal te variëren. Waar de trein bij de ene gemeente al flink in beweging is, verzucht een ander dat er nog niet eens een trein is. Het blijkt een uitdaging om de grote landelijke problemen te omzeilen en aan de slag te gaan met wat we wél vanuit Vastgoed kunnen beïnvloeden. En ook om ervoor te zorgen dat bij de bestuurlijke ambities onze praktische grenzen worden meegenomen. Want die grote problemen, zoals netcongestie, zorgen nou eenmaal voor beperkingen, die niet 1-2-3 op te lossen zijn.

Opvang vluchtelingen en andere doelgroepen

Image
Marijke Elfadly

Marijke Elfadly is te gast en deelt via een online verbinding haar kennis en ervaring met ons. Nadat we een tijdlang vanuit een crisissituatie ad hoc oplossingen hebben gevonden, zien we nu dat de opvang meer als reguliere taak wordt belegd in de organisatie. Daarbij zoeken we nog wel naar de manier waarop: gaan we het als gemeente zelf doen, besteden we het uit, via corporaties? Er blijkt behoefte om de verschillende modellen en hun plussen en minnen verder uit te werken. Marijke raadt aan één persoon aan te wijzen die eigenaar is van het probleem en tegelijkertijd om dit vooral regionaal met buurgemeenten op te pakken. In een aantal gemeenten geldt dit ook al, er worden taakstellingen uitgeruild en dat werkt goed.

We hebben behoefte aan (landelijk) eenduidige begrippen en kengetallen, bijvoorbeeld: wat is kleinschalig? Zijn dat 10 personen? 40? 80? 

Leuker werken, minder rompslomp

We constateren dat we makkelijk veel tijd kunnen vullen met wat het werk nodeloos ingewikkeld of tijdrovend maakt. Het 4-ogen principe zorgt soms voor het gevoel dat er vanuit wantrouwen wordt gewerkt; administratieve processen zijn misschien zo ingeregeld dat het voor die afdelingen prettig is, maar kosten slagkracht; ICT-systemen zijn ontzettend omslachtig of werken niet goed; data in de systemen is onjuist of niet aanwezig. Enzovoort. Tegelijkertijd zien we ook wel dat we zelf degenen zijn die het werk leuk maken. We bespreken initiatieven als ‘Baanbrekers’ in Zwolle en ‘Sleutelen aan je baan’ in Lingewaard. We komen tot slot op het idee om bijeenkomsten van gebruikersgroepen te organiseren om samen vragen te beantwoorden of te stellen aan leveranciers.

 

 

Wat volgt?

We gaan uitzoeken of er verdere behoefte is aan gebruikersgroepen van de grote ICT-systemen en zo ja, daarvoor bijeenkomsten organiseren. We zoeken naar uitwerkingen en voorbeelden van modellen waarmee opvang wordt georganiseerd en zullen die delen. 

Het netwerk treft elkaar weer in het najaar en wellicht tussendoor in het kader van allerlei ontwikkelwerk. Ondertussen weten we elkaar te vinden.

Meer informatie

  • Verkenning: IJzeren voorraad (mei, 2023)
  • Bericht: 4,5 plekken per 1.000 inwoners (juni, 2023)
  • Bericht: Nieuwe vastgoedtaak gemeenten (maart 2023)
Image
Vluchtelingenopvang schema