LinkedInYouTubeTwitter

1410 Spelregels vastgoedmanagement

Rooie CentOp 3 oktober 2014 zitten de chefs al vroeg in café de Rooie Cent, de werkplek van Bouwstenen voor Sociaal. Ingrid staat achter de bar en voorziet een ieder van koffie en het verhaal van de Cent.

 

Na een rondje (vooral voor de nieuwkomers) gaan we aan de slag met hetgeen de chefs van Breda, Tilburg en Den Bosch hebben voorbereid.

 

Spelregels Breda vallen goed 

Willem Raaijmakers vertelt waarom ze in Breda spelregels hebben opgesteld voor het vastgoedmanagement. Hij krijgt veel complimenten en veel bijval voor zijn idee om de regels te veralgemeniseren, zodat ook anderen ze kunnen gebruiken; goed bevonden door de Nederlandse Vereniging van Chefs Vastgoed. Met de spelregels kunnen we elkaar ook helpen te professionaliseren. En kijken of we kunnen komen tot een meer gemeenschappelijk gedragen taal.

 

Voldoende basis om als referentie te dienen

Om te ervaren of dit een haalbare ambitie is gaan we meteen in vier groepen aan de slag. Gewapend met een rode, oranje en groene stift geven we aan of een bepaalde spelregel beslist niet (rood), eventueel (oranje) of  zeer zeker (groen) als referentie kan dienen. En het werkt. Er is best veel groen.

 

We gaan nog kijken of de regels breder worden gedragen, aansluiten bij andere standaards (ROZ, enz.), maar de basis ligt er. En dat niet alleen. De hele exercitie smaakt naar meer. Want door met elkaar te praten over de regels, wisselen we meteen veel informatie uit hoe een ieder het doet en aanpakt. Er komt een vervolgafspraak in Utrecht (nieuwe kantoor Frits) voor de nog niet besproken regels en een toets van de eerste bevindingen; nog voor de najaarsbijeenkomst, zodat we (Willem) ook input hebben voor een sessie hierover.  

 

Meer structurele aanpak

Dan praten we over de vraag hoe hiermee verder te gaan. De referentie(spel)regels komen op de site van Bouwstenen. Een Brabants-redactieteam gaat er mee aan het werk. Goedgekeurde referenties komen daar op, maar ook spelregels die nog niet breed gedragen worden evenals keuzes. We proberen een afspraak te maken met het redactieteam (Breda, Den Bosch, Tilburg, Oss) nog voor we de andere spelregels onder handen nemen, zodat we de aanpak meteen in breder clubverband kunnen bespreken.

  

 

EemhuisAgenda voor volgend jaar

Dan wisselen we mogelijke agendapunten voor volgend jaar met elkaar uit. Op het lijstje komen:

  1. duurzaamheid (breed)
  2. overmaat/tijdelijkheid (publicatie in de maak maar nog lang niet klaar)
  3. de drie decentralisaties en consequenties voor vastgoed (publicatie in de maak, is een begin)
  4. de waarde-benadering (waarde toevoegen  - beperken verlies, beleggingswaarde, maatschappelijke waarden, gebiedswaarden)
  5. rol vastgoed in gebiedsontwikkeling en ambities stad
  6. vastgoedorganisatie (formatie en professionaliseren)
  7. relatie met grond (eerst grond-gebouwen nu gebouwen-grond)
  8. vastgoed vanuit beleggingsperspectief (misschien nog ver weg)
  9. vennootschapsbelasting in 2016

 

Eerste bijeenkomst volgend jaar over formatie en 3D's.

 

Toetje

Als toetje op de taart lopen we naar het Eemplein en geeft Jolande Mensink ons een rondleiding door 1.500 m2 Eemhuis (architect Neutelings Riedijk); een hoog wow-gehalte. Het kan eigenlijk niet (meer) maar toch goed dat ze bestaan deze monumenten voor de toekomst en trots van de stad.

 

We hebben vandaag samen heel hard, goed en ook gezellig gewerkt. Weer een hele stap vooruit.