De gemeente Utrecht had veel geld vrijgemaakt voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. In 2022 constateerde de Utrechtse Rekenkamer dat er maar 2 van de 57 panden uit de planning waren verduurzaamd.
Bestuurlijk gevoelig
Het onderzoek maakte nogal wat los in Utrecht. "Het lag bestuurlijk heel gevoelig", vertelt Niek Tijhuis, werkzaam bij de gemeente Utrecht. "Er valt van alles over te zeggen, maar bottom line is dat de Rekenkamer de resultaten van de gemeente beoordeelde op basis van het hele plan en wat er aan de voorkant was beloofd."
Veel panden op de planning
Niek: "Er stonden 57 panden op de planning. In de beschouwingsperiode hadden er zes panden volledig energieneutraal opgeleverd moeten worden. Dat waren er uiteindelijk 2; vier panden dus niet. Daarbij had de gemeente bij andere panden allerlei maatregelen uit de EML-lijst toegepast, zonnepanelen aangebracht, labelsprongen gemaakt en circulaire en klimaatmaatregelen getroffen, maar die tellen niet mee in de definitie van energieneutrale panden."
Conclusie: per pand of portefeuille
Wat we hieruit leren, is dat we vooral aan de voorkant goed moeten nadenken over wat we beloven en hoe we dit formuleren. Het maakt nogal verschil of je het hebt over het aantal energieneutrale panden of feitelijk minder energiegebruik over je hele portefeuille. De Rekenkamer beoordeelt de prestaties op de eigen meegegeven maatstaven.
Landelijk beeld
Het feitelijk resultaat van Utrecht wijkt niet af van het landelijk beeld. Ook in andere gemeenten zijn er nog maar weinig panden energieneutraal. Daar ligt ook de uitdaging. Per saldo zijn we met elkaar namelijk vaak meer energie gaan gebruiken dan in 2018.
"De titel van het onderzoek van de Utrechtse Rekenkamer is heel goed gekozen", zegt Niek. "Ik had die zelf wel willen verzinnen."
Meedoen?Dat kan! Word partner van Bouwstenen en deel ook je kennis en ervaring. Op 5 april 2023 komt het netwerk verduurzamen bijeen om met Niek en anderen verdieping op dit onderwerp te zoeken.
|
|