LinkedInYouTubeTwitter

2202 Gymzaal van de toekomst

Image
gymzaal Klein Coolstraat

Op donderdag 3 maart 2022 komen we met een klein groepje bij elkaar in de gymzaal van de toekomst op de Kleine Coolstraat in Rotterdam. We worden hartelijk ontvangen door Sportbedrijf Rotterdam met een warm kopje koffie en thee. We ploffen neer op de speeltoestellen die we als stoelen gebruiken.

Ambities Rotterdam

We trappen af met een voorstelrondje. Veel nieuwe gezichten. Daarna vertelt Michael Welten (gemeente Rotterdam) over de plannen van Rotterdam voor binnensportaccommodaties. In 10 jaar tijd willen ze onder andere 86 gymzalen aanpakken. “Al onze ambities zijn vastgelegd in de sportnota Beweegvriendelijke stad. Daarin staat dat we iedereen in beweging willen krijgen, maar daarvoor moet je wel de infrastructuur hebben. We hebben daarom niet alleen een IHP voor onderwijs, maar ook voor gymzalen en sport.”

Nieuwste snufjes

De deelnemers zijn benieuwd naar de snufjes van de gymzaal. Remón van Waas (Sportbedrijf Rotterdam) vertelt er meer over en hij laat het ook allemaal even zien. “Dit is wel een beetje onze showcase en pilot. We hebben er allerlei producten in gestopt zoals een interactieve wall, led vloer en wall jumper. Daardoor is de ruimte aantrekkelijk voor verschillende groepen: van schoolklassen doordeweeks tot freejumpers in het weekend.”

Image
Sportcirkel Rotterdam

Slim ruimte benutten 

“In Rotterdam is de ruimte schaars, die moeten we slim benutten. Daarom werken we met met een sportcirkel. Daarmee bepalen we waar sportaccommodaties moeten komen in een verdichtende stad. Ook willen we de gebruiksmogelijkheden en aantrekkelijkheid van deze voorzieningen verhogen”, vertelt Rémon.

 

Slim plannen

Gebruikers zijn key. Daarom gaat Sportbedrijf Rotterdam ook elk half jaar met ze om tafel, om te kijken wat ze nodig hebben en hoe ze innovatieve technieken beter kunnen inzetten. Ook zetten ze een sportregisseur per wijk in om de behoeften voor potentiële huurders te monitoren aan de voorkant. Sinds deze technieken is de bezettingsgraad en de buitenschoolse, flexibele verhuur een stuk hoger. Rémon tipt om, naast het gesprek aan te gaan, ook te kijken naar wat natuurlijke momenten zijn om een ruimte aan te pakken. “We moeten toch onderhoud doen en vernieuwen. Dus waarom dan niet de ruimte ook gelijk aantrekkelijker maken door wat nieuwe snufjes toe te voegen?”

Verbinding met de buurt 

Image
Gymzaal Klein Coolstraat

Deelnemers delen ook voorbeelden van sporthallen die alleen voor onderwijs gebruikt worden, maar waar ze wel graag meer mee zouden willen doen. Daarnaast is de vraag hoe je het beheer regelt buiten schooltijd en wie de gebruikers informeert over de nieuw snufjes. Michael geeft voorbeelden van hoe je een gymzaal breder kan inzetten. Zo zijn ze bezig met een sporthal aan een park, met ondersteunende horeca. Die willen ze zo inrichten dat ook buitensporters in het park daar onderdeel van worden. Maar ook heel praktisch: een gymzaal bij een school krijgt standaard een eigen ingang, zodat de ruimte ook na sluiting van de school gebruikt kan worden. Wat het beheer betreft is het advies om één iemand aan te wijzen. In deze sporthal hebben ze geluk met een zeer betrokken vakdocent, vertelt Rémon. 

 

Deelnemers hebben genoeg ideeën opgedaan over hoe ze in hun eigen gemeente aan de slag kunnen. Rémon zegt toe nog wat aanbieders van led vloeren en smartwalls te delen. We sluiten de dag af met een lekkere lunch en kletsen nog lang met elkaar na, totdat de volgende huurder binnenwandelt en we naar buiten moeten.

 

 

What's next?

In het najaar volgt een nieuw programma voor het netwerk Sportief Vastgoed. 

 

Bij de netwerkbijeenkomsten van Samen onder één dak gaan we nader in op afspraken rond flexibel en multifunctioneel gebruik van de ruimte. Wie wil, mag aansluiten. Houd voor meer informatie over het programma onze website en nieuwsbrief in de gaten.

 

 

Meer informatie: