LinkedInYouTubeTwitter

Meer info voor raadsleden

Ad“Het is belangrijk om in de jaarrekening inzicht te geven in zaken die de financiële positie van gemeenten raken, dus ook in maatschappelijk vastgoed”, zegt Ad Verbakel, concerncontroller bij de gemeente Eindhoven. Het is daarbij nog wel even zoeken wat je wel en niet opneemt.

Belangrijk wie het leest

Ad: “Belangrijk is je af te vragen wie de jaarstukken leest. De raad heeft andere informatie nodig dan het bestuur en de vastgoedafdeling. Voor de raad is het bijvoorbeeld goed als zij een beeld heeft van relevante beleidsontwikkelingen en de toereikendheid van de voorzieningen die een gemeente heeft. Daarbij moet het ook behapbaar zijn voor raadsleden. In mei hebben we hier in Eindhoven de concept-jaarstukken ingeleverd. Vorig jaar waren dat 400 pagina’s. Dat moest minder. Nu zijn het 300 pagina’s.

Goed zicht op bezit

Over wat er wel en niet in hoeft heeft Ad wel ideeën. “De paragraaf kapitaalgoederen moet zicht geven op het deel van het gemeentelijk bezit, activa en financiën, als onderdeel van de totale financiële positie van de gemeente. Een uitgebreide toelichting is niet nodig. Voor inhoudelijke punten kan er worden doorverwezen naar de programma’s.”

Meer zicht op jaarlijkse lasten

Met betrekking tot het beheer en onderhoud zegt hij: "De nadruk ligt in de politiek meestal op investeringen in vastgoed en veel minder op het beheer en onderhoud van al dat vastgoed. Het is goed om de jaarlijkse kosten van al het vastgoed op portefeuilleniveau in beeld te brengen, in combinatie met de status van het onderhoud van dit vastgoed”

Meer zicht op duurzaamheid

Ad zou de financiële waarde van de panden, zoals de boekwaarde, WOZ-waarde of herbouwwaarde (als indicator voor vervangingsinvesteringen), niet opnemen. Volgens hem zijn dit zaken die minder belangrijk zijn voor de raad. Wat wel belangrijk is, is de raad inzicht te geven in de benodigde investeringen en de voortgang van de duurzaamheidsopgave. En de vraag of de gemeente in haar begroting wel of geen rekening heeft gehouden met deze opgave.

Handreiking in de maak

Het is voor Ad soms ook nog zoeken hoe en hoe gedetailleerd de raad moet worden geïnformeerd. Ook bij Bouwstenen zoeken we daar naar. In opdracht van het Bouwstenen-netwerk werkt Baker Tilly aan een handreiking voor de indeling van de paragraaf kapitaalgoederen. Deze handreiking vormt de basis voor onze jaarlijkse prijs voor de gemeente die het beste inzicht geeft in haar vastgoedportefeuille.

 

 

Doe ook mee

Leuk als jij ook meedenkt en meedoet.

 • Reageer via onderstaande reactieknop als je goede voorbeelden kent of suggesties hebt. Niet vergeten te saven.
 • Werk je bij een gemeente? Richt dan de paragraaf kapitaalgoederen goed in en meld je gemeente ter zijner tijd aan voor de prijs.
Image
Yes you can blauw

  Meer informatie

  Reactie toevoegen

  Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.