LinkedInYouTubeTwitter

Van kerk tot school

Image
Render Esbeek Kerk

De Coöperatie Esbeek zet zich met hart en ziel in voor het behouden van goede voorzieningen in het dorp. Toen een dorpskerk buiten gebruik raakte, zagen zij kansen. 

 

Een werkgroep werkte met veel energie een voorstel uit om de leegstaande dorpskerk te transformeren tot een duurzaam integraal kindcentrum. Ad van de Wouw, één van de initiatiefnemers, vertelt dat ze met behulp van verschillende subsidies stap voor stap dichter bij hun doel kwamen.

Met energie en subsidie aan de slag

Zo waren er meerdere subsidies vanuit Provincie Noord-Brabant, bijvoorbeeld voor het opstellen van technische plannen voor cultureel erfgoed en voor procesondersteuning bij herbestemming van kerken. En vanuit het Europees fonds Interreg Brabant - Vlaanderen kregen ze subsidie voor innovatie energiemaatregelen en vakmanschap. Het haalbaarheidsonderzoek viel positief uit waardoor ook de gemeente kansen zag voor deze transformatie.

Image
Kerk Esbeek

Bouw netwerken en vier feest

Volgens Ad is er een aantal voorwaarden voor succes bij een dergelijk project. "Formuleer helder je doel en neem het initiatief in eigen hand. Bouw netwerken om kennis en handen te mobiliseren. Wees positief en deel het! Zo heeft de coöperatie op alle mogelijke manieren de (lokale) pers en de dorpsbewoners betrokken bij het project. Laat ook je resultaten zien en drink bier", drukt Ad ons op het hart. Oftewel vier de successen! Dit alles resulteerde in de winst van de landelijke dorpsvernieuwingsprijs 2019 én een bezoek van de koning. 

 

In de presentatie die Ad gaf aan de trainees van Bouwstenen is meer informatie te vinden over de transformatie, de verkregen subsidies en de duurzaamheidsmaatregelen.

 

 

Meedoen?

Leuk! Dat kan. Sluit je aan bij Bouwstenen en maak elkaar wijzer op het gebied van transformatie, verduurzamen en andere zaken rond voorzieningen en vastgoed. Dat kan

  • als partner en deelnemer van een van onze netwerken en ontwikkeltrajecten
  • als (potentiële werkgever van) trainee

 

 

Image
Yes you can blauw

 

Meer informatie

Reacties

Een mooie ontwikkeling in Esbeek. In feite een burgerinitiatief die gehaald is mede op basis van subsidies en de inspanningen van de coöperatie. Is bekend of er op internet een verzamelplaats is te vinden van dergelijke initiatieven?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.