LinkedInYouTubeTwitter

Met meer empathie

Image
Kim Putters

Voor effectief beleid is meer inlevingsvermogen en samenwerking nodig, zegt Kim Putters bij zijn afscheid als directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Herkenbaar pleidooi?

Volgens Kim Putters is het onduidelijk wat mensen van hun overheid mogen verwachten en andersom. Het 'sociaal contract' tussen burgers en overheid is afgebrokkeld. Hij pleit voor een 'nieuwe polder' met meer zeggenschap van burgers, betere informatie en meer kennisdeling.

Verantwoordelijkheid delen

Hij zegt ook dat burgers, bedrijven en overheden meer verantwoordelijkheden moeten delen om vraagstukken op het gebied van energie, klimaat en woningnood op te lossen. Samenwerking is nodig om de samenleving bij elkaar te houden en polarisatie te voorkomen. 

Mannen in witte pakken

Image
De menselijke staat

Het essay van Kim Putters is goed ontvangen. We herkennen in zijn essay zaken die ook in het maatschappelijke vastgoed spelen en onze aandacht verdienen. 

  • "Als bij een asbestsanering gebruikers vooraf niet zijn meegenomen en ineens mensen in witte pakken rondlopen, word ik gebeld." zegt Thierry van Vugt, wethouder in Gouda in onze publicatie over de doorontwikkeling van de vastgoedorganisatie. 
  • "We moeten leren luisteren op niveau 4 en ons oordeel uitstellen", zegt Henk Hoogland in dezelfde publicatie.
  • Het Didam-arrest drukt ons met de neus op de noodzaak transparanter te zijn bij verhuur en verkoop van maatschappelijk vastgoed.

Kostprijshuur niet begrepen

Dat burgers en raadsleden de gemeentelijke begrotingen en jaarverslagen niet kunnen lezen en het principe van de kostprijshuur vaak niet begrijpen, zegt ook iets. Net zoals het groeiend aantal particuliere scholen. Maar wat en hoe lossen we het op? Gelukkig geeft Kim Putters in zijn essay ook handelingsperspectief.

 

 

Meedoen? Dat kan!

Herken jij in het verhaal van Kim Putters situaties uit je eigen praktijk? Wij zijn daar heel nieuwsgierig naar. Reageer via onderstaande reactieknop.

 

Yes you can blauw

Meer informatie 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.