LinkedInYouTubeTwitter

2007 Actualiteitencollege Basis op orde

Donderdagochtend 2 juli 2020 richten we de werkplek van Bouwstenen in als studio en strak op tijd starten we met het actualiteitencollege ‘Basis op orde met big en open data’.

Big en open data

Sander de Clerck van Republiq neemt ons mee in de wereld van data science, big data analytics, machine learning, digital twins en artificial intelligence, met voorbeelden van alledag (Strava) en ver weg (China), maar ook voorbeelden uit de vastgoedwereld. Het zijn toepassingen die leiden tot betere beslissingen, een beter beeld van waar behoefte aan is en een betere bedrijfsvoering. Kortom; antwoord op vragen als ‘doen we de goede dingen en doen we de dingen goed’.

Gewoon beginnen

Dan schakelen we over naar de praktijk van alledag. Cheimaa Aouni van de gemeente Zoetermeer vertelt waarom de gemeente er aan is begonnen, wat ze hebben gedaan en wat het heeft gebracht. Achteraf blijkt dat de 'foute' aanvliegroute van Zoetermeer misschien helemaal zo gek niet was en een onderstreping van het pleidooi om gewoon te beginnen. Door de eerste stappen te zetten (formuleren KPI’s), kregen ook bestuurders er lol in en werd voor iedereen helder wat datagedreven vastgoedsturing oplevert. 

Ontwikkelmodel

Ook Sander pleit voor ‘gewoon beginnen’. Tevens heeft hij een model met 6 ontwikkelvelden en aandachtspunten, welke houvast biedt.

 

Het gesprek daarna gaat vooral over de vraag hoe je als school of gemeente (met weinig middelen en personele capaciteit) toch de eerste stappen kunt zetten. Er is behoefte aan voorbeelden, houvast en een overzicht van data-partners.

 

 

What's next?

In het najaar hebben we een bijeenkomst over informatie voor de verduurzaming en het onderwerp komt nog een keer aan de orde tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag van 3 december 2020 (maar dan in iets andere vorm). Die dag kan vast in de agenda.

 

Verder nemen we de lessen mee. Goede en leerzame voorbeelden of handig houvast kan naar nieuws@bouwstenen.nl

 

 

 

Meer informatie