LinkedInYouTubeTwitter

Prijs beter verantwoorden

Prijs

Welke gemeente verslaat Almere, Den Haag en Deventer en geeft in haar begroting goed inzicht in het gemeentelijk vastgoed? Deze gemeenten gingen er namelijk eerder met de jaarlijkse Bouwstenen-prijs vandoor.  

Over belangrijke plekken

Gemeentelijk vastgoed stelt inwoners in staat om onderwijs te volgen, te sporten en elkaar te ontmoeten. Ondanks deze belangrijke functies is het inzicht in dit vastgoed in de gemeentelijke begroting of jaarrekening vaak onderbelicht. De paragraaf onderhoud kapitaalgoederen is dé plek om dit inzicht te geven. 

Niet heel moeilijk

Het is niet heel moeilijk om de prijs te winnen, volgens Ingrid de Moel, directeur van Bouwstenen. “We komen van ver. Een gemeente die een helder overzicht geeft van haar vastgoedportefeuille en inzicht kan geven in de kosten en baten, komt al snel voor de prijs in aanmerking. In de juryrapporten van voorgaande jaren kan iedereen zien waar de lat ligt.”

Meer dan alleen onderhoud

De paragraaf heet officieel de "paragraaf onderhoud kapitaalgoederen". Deze titel is verwarrend en geeft de indruk dat hierin het onderhoud in beeld moet worden gebracht. De gemeente loopt financieel risico als er sprake is van achterstallig onderhoud. Het financieel risico is echter nog veel groter als gemeenten in hun begroting geen rekening houden met de verduurzamings- en vervangingsopgave voor dit vastgoed. 

Financiële consequenties

Volgens artikel 12 van het Besluit Begroting en Verantwoording moeten gemeenten in de paragraaf kapitaalgoederen inzicht geven in de relevante beleidskaders voor haar gebouwen, de uit deze beleidskaders voortvloeiende financiële consequenties en de vertaling van deze consequenties in de begroting. De financiële van de verduurzamingsopgave zijn over het algemeen zeer fors.

Alle gemeenten maken kans

De winnaar wordt geselecteerd op basis van een onderzoek waaraan in ieder geval de 10 grootste gemeenten meedoen. Van hen wordt verwacht dat ze het goede voorbeeld geven. Andere gemeenten die in aanmerking willen komen, zijn van harte uitgenodigd om zich per mail aan te melden als potentiële kanshebber.  

Handreiking in de maak

De prijs wordt uitgereikt tijdens de maatschappelijk vastgoeddag op 28 november in Amersfoort. Tijdens die dag komt het Bouwstenen-netwerk ook met een nieuwe handreiking voor het invullen van deze paragraaf en we gaan hierover tijdens een sessie in gesprek.

 

 

Meedoen? Dat kan!

Stuur een mail naar Bram.hendriks@bouwstenen.nl als jouw gemeente ook wil meedingen naar de prijs. 

En meld je aan voor de Maatschappelijk Vastgoeddag op 28 november 2024 in Amersfoort.

 

Image
Yes you can blauw

Meer info

  • Webinfo: Begroten en verantwoorden (inclusief de jury rapporten van voorgaande jaren) 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.