LinkedInYouTubeTwitter

2409 Prestatiegericht aanbesteden en datagestuurd werken

Op 19 september wordt het netwerk Onderhoudsmanagement met boterkoek en mergpijpjes ontvangen in de voormalige Amerikaanse ambassade in Den Haag. Op de agenda staat prestatiegericht aanbesteden en datagestuurd werken, maar er wordt over veel meer gesproken. Als intermezzo worden we tijdens een rondleiding getrakteerd op een verhaal over de fascinerende geschiedenis van het gebouw door Laressa Mulder.

Één grote uitwissel sessieDen Haag

Vanaf het eerste moment delen alle deelnemers waar ze mee bezig zijn en vragen hoe dit werkt bij de anderen. Hoe is de organisatie bij jullie ingericht? Met hoeveel man in relatie tot de objecten, vastgoed breed en hoeveel op beheer? Wat nemen jullie mee in welke contracten? En waarom? Hoe besteed je de verschillende percelen aan? Met welke looptijd? Hoe neem je duurzaamheid mee? Welke dashboard gebruiken jullie?

Verschillen enorm

De verschillen tussen de gemeenten over al deze onderwerpen zijn enorm, en iedereen is met nieuwe ideeën naar huis gegaan. Ook rondom de onderwerpen op de agenda variëren de ervaringen. Bij de meeste gemeenten staat dit nog in de kinderschoenen, of wordt de behoefte of mogelijkheid nog niet gezien. Goede data over de portefeuille is voor het resultaatgericht aanbesteden ook een voorwaarde. En dat is natuurlijk ook zo bij datagericht werken. 

 

Maastricht en Utrecht zijn best ver met datagericht werken en laten indrukwekkende dashboards zien waar ze op sturen. Daar willen we de volgende keer nog meer van zien van andere gemeenten. Maar dan die data goed krijgen en houden. “We gaan nu een stagiaire inhuren om alle basisgegevens en tekeningen up to date te maken”, oppert een gemeente. En ook andere tips zijn uitgewisseld hoe de data up to date te krijgen en houden. 

Constructieve veiligheid en arbeidsmarkt

Ook spreken we over constructieve veiligheid. Een belangrijk onderwerp, maar zoals de wet er nu ligt, financieel niet haalbaar is de algehele mening. Tip van de dag: neem de verplichte metingen wel vast mee in het budget. Tot slot sparren we over het tekort aan technische mensen in de markt.

Volgende keer

We sluiten af met een mooi programma voor de volgende keer. We hopen dat er dan meer collega’s aan tafel zitten. Mooie woorden krijgen we van Koen en Maarten: “ls je er geen tijd voor neemt, doe je nooit iets leuks” en “ik neem weer genoeg mee waar we als afdeling verder mee komen". Wij gaan in ieder geval weer een mooi programma neerzetten. Maar eerst zien we elkaar op de maatschappelijk vastgoeddag. 

 

 

Wat volgt?

Over zowel prestatiegericht aanbesteden als dashboarding zullen we dieper ingaan en  praktijkvoorbeelden verzamelen om de volgende keer te laten zien. We zullen ook samenvatten wat de belangrijkste tips zijn rondom de krapte op de arbeidsmarkt bij onze leveranciers.

 

Op de jaarbijeenkomst komt aanbesteden ook uitgebreid aan bod. Dit wordt de eerstvolgende keer dat het netwerk bij elkaar komt. Tot dan! 

Image

 

Meer informatie